Verstopte afvoer? Hier moet je aan denken!

 Verstopte afvoer? Hier moet je aan denken!

Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met een verstopte afvoer. Dit geldt met name voor de afvoer in de keuken en de badkamer. Een verstopte afvoer is ontzettend vervelend. Hierdoor worden alledaagse klusjes immers onmogelijk. In de meeste gevallen lost een verstopping niet zelf op. Soms heb je geluk en is het eenvoudig op te lossen, maar meestal komt hier toch wat meer aan te pas.

Houd er rekening mee dat je een echte diepe verstopping nooit zelf op kunt lossen. Wanneer deze echter oppervlakkig is, ben je wél in staat om deze zelf op te lossen. Lukt dit na het volgen van de onderstaande tips om de gootsteen te ontstoppen niet? Schakel dan altijd een rioolspecialist in.

Check altijd eerst de sifon

Elke afvoer beschikt over een sifon. Dit is de zogenaamde zwanenhals die al het vocht en vuil de leiding in helpt. Door de vorm van de sifon kunnen hier echter gemakkelijk verstoppingen optreden. Dit komt met name door vuilresten die blijven plakken. Daarom is het belangrijk om bij een verstopte afvoer altijd eerst de sifon te checken. In veel gevallen lost de verstopping al op door hier de binnenkant goed te reinigen. Houd er wel rekening mee dat er veel water vrij zal komen zodra je deze losdraait. Gebruik daarom altijd een emmer om het water op te vangen.

Voorkomen is beter dan genezen

In de meeste gevallen had een verstopping voorkomen kunnen worden. Daarom geldt: voorkomen is beter dan genezen. Let er daarom goed op welke dingen je door de afvoer spoelt. Gebruik het afvoerputje in de keuken bijvoorbeeld niet om eten- en vetresten door te spoelen. Grote kans dat dit ooit voor een flinke verstopping zal zorgen. Let ook op de signalen van een naderende verstopping. Zo kan er tijdig actie worden ondernomen.

Merk je bijvoorbeeld dat de afvoer stinkt? Ga dan op onderzoek uit waar dit vandaan komt. In de douche komt dit bijvoorbeeld vaak door restjes haren die zijn opgehoopt in de afvoer. Wanneer je dergelijke dingen tijdig verwijderd, hoef je niet te wachten tot er echt een fikse verstopping zal ontstaan.

Gebruik heet water

Als de verstopping nog niet al te hevig is, helpt het soms om gewoon heet water te gebruiken. Zeker wanneer het om vetresten gaat. Deze lossen namelijk sneller op wanneer je kokend water door de afvoer spoelt. Het hete water neemt al het vuil mee. Groot voordeel van het gebruik van water is dat dit een veel minder kwalijke manier van ontstoppen is. De leidingen blijven intact en er zal geen onnodige schade optreden.

Een vloeibare ontstopper

Is de verstopping inmiddels al zo hardnekkig dat het je niet zelf lukt om deze te verwijderen? Dan is een vloeibare ontstopper nog een goed alternatief. Hou er wel rekening mee dat er ook zeer chemische middelen op de markt verkrijgbaar zijn. Deze kunnen de leidingen echter beschadigen. Kies daarom voor ontstoppers die op basis van natuurlijke enzymen werken en enkel de verstopping aangrijpen. Deze zijn wel veilig voor de afvoerleidingen.