Je tuin herfstklaar maken

 Je tuin herfstklaar maken

De herfst is inmiddels begonnen. De periode van prachtige herfstkleuren, warme chocolademelk en lange herfstwandelingen is aangebroken. De bladeren vallen van de bomen waardoor overal hoopjes gekleurde bladeren liggen. Voordat de temperaturen fors beginnen te dalen, is het verstandig om actie te ondernemen en de tuin herfstklaar te maken. Zo kan je ook in de herfst optimaal genieten van je kleurrijke tuin. Als je nu de handen uit de mouwen steekt, heb je ook volgend jaar volop plezier van je tuin. Maar wat moet jij allemaal doen om de tuin herfstklaar te maken?

Herfstbladeren opruimen

Heb je veel bomen in de tuin staan? Reken er dan maar op dat je veel bladeren kan gaan opruimen. Het is belangrijk dat het gazon bladvrij blijft en het gras genoeg licht krijgt. Is dit niet het geval, dan ontstaat er een gele verkleuring en krijg je kale plekken. In het ergste geval ontstaan er onder het bladerdek schimmelziekten. Kort gezegd, ruim de herfstbladeren regelmatig op zodat je ook in de herfst kan genieten van je tuin. Schaf een bladblazer aan zodat je de bladeren snel en handig kan verzamelen. Pas ook op met de bladeren die op je vijver terechtkomen. Begin in de nazomer alvast met het verwijderen van de bladeren uit de vijver. Het voorkomt algenvorming en het dichtslippen van de vijver. Zo blijft de vijver netjes. Om bladeren in de vijver te voorkomen kan je ook een net over de vijver plaatsen. En waar laat je alle herfstbladeren? Deze mogen in de groene container.

Snoeien

Zorg dat je de tuin een goede snoeibeurt geeft. Het beste is om dit te doen voordat de herfst begint, dus in augustus en september. Hierdoor weet je zeker dat de hagen en planten er weer even tegenaan kunnen. Zorg ervoor dat je gereedschap goed scherp is, zodat je geen schade aan je planten aanricht. Wij adviseren om de haag na september niet meer te snoeien. De kans op vorst is dan groter en dit kan zorgen voor schade aan de haag.

Het gras maaien

In de zomer is het gras volop aan het groeien, waardoor je elke week wel het gras kan maaien. In het najaar is dit niet meer nodig. Eind oktober kan je nog een laatste keer het gras maaien, om vervolgens het gazon niet meer aan te raken. Je grasveld is geen liefhebber van de regen en kou in de herfst. Heb je kale plekken in het gazon? Dan is de herfst het ideale moment om nieuw gras te zaaien. De bodem heeft nog wat zomerwarmte in zich en daarnaast valt er voldoende regen in deze periode, zodat de jonge wortels niet uitdrogen.

Ben je graag in de tuin aan het werk met een lekker muziekje op de achtergrond? Laat speakers bedrukken zodat jij op elke plek in de tuin kan genieten van je favoriete muziek. Als je aan het tuinieren bent, vliegt de tijd voorbij. Maar vergeet niet om tussendoor pauze te nemen zodat je wat kan drinken. Drink je favoriete drank uit leuke bedrukte mokken met jouw naam erop.