Zonnepanelen: wel of niet doen?

 Zonnepanelen: wel of niet doen?

Zonnepanelen lijken een nieuwe trend te zijn. Steeds vaker zijn deze namelijk te vinden op het dak en de kans is groot dat jij ook meerdere buren hebt die de panelen op het dak hebben liggen. Echter kun je jezelf dan afvragen of het zin heeft om het ook te doen. Want hoeveel rendement kun je hier nou aan behalen? Afhankelijk van verschillende factoren wordt gekeken of jij het juiste effect kunt behalen met zonnepanelen of dat je toch beter naar andere manieren van stroom moet gaan kijken. Maar waarom zou je het juist wel of niet doen?

De besparing van geld

Zonnepanelen zijn bedoeld om zelf stroom op te wekken. Met de juiste ligging van de panelen kun je zelfs alle stroom voor jouw huishouden opwekken. Hierdoor gaat jouw energierekening sterk naar beneden. Je zou zelfs meer op kunnen wekken dan je verbruikt, waardoor je nog meer voordelen te behalen hebt. Bij de aanschaf van de zonnepanelen heb je nog een voordeel: het terugkrijgen van de btw. Je wordt namelijk eenmalig als ondernemer gezien, waardoor je direct al een teruggave te pakken hebt. Met de zonnepanelen op het dak bespaar je jezelf dus veel geld.

De financiƫle voordelen verdwijnen langzaam

Echter hebben zonnepanelen ook een keerzijde. Waar het eerst aantrekkelijk werd gemaakt door verschillende financiƫle voordelen, gaat dit langzaam verdwijnen. Het geld dat jij nu nog terugkrijgt van de energieleverancier gaat bijvoorbeeld weg. Ook levert lang niet iedere paneel evenveel op. Hierdoor kan het zijn dat je alsnog niet genoeg stroom opwekt voor jouw huishouden en jouw energierekening niet zo laag gaat zijn als je gehoopt had. Je moet daarom altijd op blijven letten of jouw dak hier wel geschikt voor is en of de zonnepanelen de verwachtingen waar kunnen maken na de plaatsing.