Het weer in België

 Het weer in België

Je hoort het vaak zeggen: het regent altijd in België. Echter is dit helemaal niet waar. Zeker met het veranderen van het klimaat komen er regelmatig droge periodes voor. Wanneer het regent, regent het echter heviger dan ooit tevoren. De veranderingen zijn voor iedereen merkbaar en de voorspellingen moeten vaak bijgedraaid worden. Het ene moment is het droog, het andere moment regent het. Maar wat is het weer van België nou echt? En gaat het nog veel veranderen in de toekomst? Het is goed om hier verder in te duiken, zodat je weet wat je te wachten staat.

De temperaturen aan de hand van klimaat

Het weer in België is in de loop der jaren erg veranderd. Er is een gematigd zeeklimaat, waardoor er milde zomers en winters zijn en er gedurende het gehele jaar neerslag kan vallen. De temperatuur zal hierdoor ook niet heel sterk gaan dalen in de winter. In de zomermaanden wordt het ook niet heel warm, maar zal het gemiddeld rond de 30 graden blijven hangen. Wel kan dit in de toekomst veranderen. Het wordt nu al steeds warmer, waarbij ook sprake is van hittegolven die langer dan enkele dagen aanhouden.

Het weer bij verschillende maanden

Afhankelijk van de maand heb je met het weer in België ook te maken met bepaalde sterktes van UV-straling. In de zomermaanden ligt deze vele malen hoger dan bijvoorbeeld in de wintermaanden. Vanaf september tot en met april is er voornamelijk sprake van stevige regenbuien, die in sommige delen van het land ook tot overstromingen kunnen leiden. Waar België dan weer geen last van heeft, zijn orkanen. Deze komen namelijk niet voor op het land. Of dit in de toekomst gaat veranderen is nog onzeker. Op dit moment hoeft er niet vanuit gegaan te worden.